Våra gymnasieprogram

Fordons- och transportprogrammet

Inriktning: Transport

Fordons- och transportprogrammet lär dig chaufförsyrket. Du blir en skicklig och ansvarsfull chaufför som kan ratta olika typer av bilar och tunga fordon. På schemat finns körträning och möjlighet att ta ditt körkort under studietiden utan kostnad. Genom praktik hos företag lär du dig att använda och fördjupa dina kunskaper och du skaffar dig bra kontakter som kan leda till jobb.

Intresseanmälan»Poängplan»

Välj vad du vill bli

Med en utbildning från Fordons- och transportprogrammet har du flera yrken att välja på. Du kan bli allt från lastbilschaufför, speditör, åkare, kranbilsförare till trafikledare och budbilsförare.

Många lastbilschaufförer kommer att gå i pension de närmaste åren. Därför är chanserna att få jobb direkt efter studenten mycket goda.

Körkort och behörigheter

Många yrken idag kräver körkort. På skolan får du kostnadsfri undervisning och körträning och möjlighet att utan kostnad ta alla de körkort ditt framtida yrke kräver. Hos oss kan du ta körkort för personbil (B), lastbil (C) och tungt släp (CE).

Du får också läsa in flera utökade behörigheter:

  • ADR-intyget – ger behörighet att frakta farligt gods.
  • Yrkeskompetensbevis – ett intyg som är lagkrav för att arbeta på de flesta arbetsplatser som har med transporter att göra.
  • Truckkort

APL

På vårt Fordons- och transportprogram ingår 15 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du skaffar dig många bra kontakter inför ditt kommande yrkesliv. Skolan samarbetar med många olika åkerier och transportföretag och du får övningsköra redan innan ditt körkort är klart.

  • I årskurs 1 gör du besök på många olika transportrelaterade arbetsplatser.
  • I årskurs två och tre är du på praktik där du utövar dina kunskaper i praktiken.
Intresseanmälan

Är du intresserad av KC?

Vill du studera hos oss eller bara veta mer? Skicka iväg en intresseanmälan till oss så hör vi av oss när det är dags för ett Öppet Hus eller någon annan typ av prova på-aktivitet hos oss.

Intresseanmälan»

Personal

Bernt Bengtsson

Lärare och programansvarig Fordons- och transportprogrammet
076-724 20 17