Sussie Brod

Matmor Sussie ser och träffar alla – “En trygg skola”

Som matmor och ansvarig för cafét träffar, ser och hör Susanne “Sussie” Brodd alla på skolan. Hon berättar om verkligheten på skolan från sitt perspektiv, bakom kassan och matdisken: “Jag har hittat mitt drömjobb”.

Sussie var innan hon började arbeta på skolan brevbärare i 27 år, ett jobb hon tvingades lämna på grund av artros i höften och sina knän. Då var hon 47 och efter ett år fick hon genom bekanta höra om en tjänst på skolan. Idag är hon 61 och räds dagen hon ska pensionera sig.

– Jag är en väldigt energisk person och tycker verkligen inte om att bara sitta och rulla tummarna. Där i början tyckte jag jobbet var så otroligt roligt. Jag gjorde om cafét, ändrade vårt utbud och allt möjligt, men mitt i allt det där glömde jag i princip bort att ta raster, inte ens till lunch.

Pratglad som Sussie är kände hon att jobbet passade perfekt, vilket kanske också ledde till att hon ett tag jobbade för mycket. Men då ryckte hennes kollegor in och talade allvar med henne.

– Jag gick ner mig ett litet tag där och kände att jag inte hade lyssnat på kroppen men då kom en av lärarna och sade till mig, “Du måste ta din lunchrast Sussie, stäng igen cafét, om bara för en halvtimme!”.

I efterhand är Sussie glad att hennes arbetskollegor fick henne att stanna upp och tänka efter. Någonstans menar hon också att det visar vilken typ av skola Kunskapscompaniets gymnasieskola är; familjär på det sättet att man bryr sig om varandra och att alla blir sedda.

Stämningen på skolan beskriver hon som trygg och stimulerande. Det är en rolig blandning på både elever och personal med helt olika intresseområden och kompetenser.

– Det är svårt att beskriva annat än med verkliga exempel. För ett tag sedan såg jag att en elev på skolan inte mådde bra, då släppte jag allt jag höll på med och försökte hjälpa. Vi har ju såklart personal som är utbildade för att hjälpa mer specifikt, så jag är ju inte rätt person att hjälpa i längden, men trots det kan jag ta ansvar och se till att eleven kommer vidare till rätt person.

Att alla medarbetare, likt Sussie, tar ansvar för eleverna bidrar till den varma känslan på skolan. Och vad Sussie mer exakt menar med att “ta ansvar” är allt från att hjälpa en elev till att säga till om någon använder ohyfsat språk.

– Här ser vi alla. Oavsett om det är en lärare på en vuxenutbildning, vaktmästaren, jag eller en gymnasielärare; vi säger till och har ögonen öppna och öronen på helspänn. Det är det jag menar med trygghet, vi finns här!

Som 61-åring har Sussie mycket kvar att ge och en personlig önskan är att kroppen ska hålla för att orka jobba tills hon är 70.

– Jag är så genuint glad att jag hamnade på Kunskapscompaniets gymnasieskola, jag känner att jag gör skillnad och det är fantastiskt att få möjlighet att se dessa ungdomar ta sina första steg ut i vuxenlivet år efter år.

Hittar du ingen ledig tjänst som passar just nu?

Lämna en spontanansökan!

Vi letar kontinuerligt efter nya medarbetare till vårt huvudkontor och våra skolor runtom i Sverige. Lämna gärna en spontanansökan så hör vi av oss när vi har en ledig tjänst som kan vara aktuell för just dig.

Spontanansökan»